Zastanawiałaś się kiedyś jaka dieta byłaby idealna aby schudnąć i wzmocnić odporność?
Najlepiej oceniana książka o zdrowiu to „Trzy kroki do zdrowia” napisana przez doktora Joela Fuhrmana. Jego dieta ma mnóstwo zalet, a przede wszystkim można jeść ile się chce i nie liczyć kalorii 🤗. Jego zalecenia bardzo pomagają wzmocnić odporność, a nawet pozbyć się alergii czy zmniejszyć dolegliwości w przypadku chorób autoimmunologicznych takich jak np. Hashimoto!
Pewnie zapytacie na czym w takim razie polega ta dieta?
🥦 Jemy dużą ilość produktów zdrowych i bogatych w wartości odżywcze. Ważne jest, aby organizmowi dostarczać jak najwięcej składników odżywczych co w tej diecie jest na pierwszym miejscu.
🥦 Produkty zawierają dwa rodzaje substancji odżywczych – mikroskładniki i makroskładniki. Mikroskładniki, to witaminy, minerały i fitozwiązki. Występują one między innymi w produktach pozbawionych kalorii. Makroskładnikami za to są węglowodany, tłuszcze oraz białka. Ważne jest, aby spożywać zarówno mikro jak i makroskładniki dla zachowania równowagi między potrzebnymi składnikami odżywczymi.
🥦 Produkty gęsto odżywcze – zawierają dużą ilość mikroskładników na jedną kalorię (najczęściej warzywa). Spożywając je coraz częściej, nasz organizm przyzwyczaja się do takiej żywności, a apetyt na niezdrowe produkty maleje w naturalny sposób.
🥦 Umiarkowana restrykcja kaloryczna spowalnia proces starzenia, zapobiega rozwojowi chorób i wydłuża życie.
Podsumowując, spożywając jak najwięcej produktów bogatych w korzystne składniki pokarmowe takie jak zielone warzywa, owoce jagodowe, nasiona i pestki oraz ograniczając spożycie cukru, soli, białej mąki, produktów zwierzęcych i wysoko przetworzonych, możemy zwiększyć swoją odporność i schudnąć.
Dieta oparta na roślinach, obfitująca w warzywa i owocę pozwala spożywać gęste odżywczo produkty w dużych ilościach dopóki nie zaspokoimy głodu. (oczywiście w granicach rozsądku😉)
Badania wykazały, że dieta ta jest sposobem na przedłużenie życia, opóźnienie początków starzenia i pozostanie w lepszym zdrowiu wraz ze wzrostem wieku.
Jakie produkty są najgęstrze odżywczo?
- jarmuż
- szpinak
- rukola
- sałata
- rzymska
- brukselka
- marchew
- kapusta głowiasta
- brokuł
- kalafior
- papryka
- pieczarki
- szparagi
- pomidory
- truskawki
- cukinia
- borówka amerykańska
- karczochy
- sałata lodowa
- winogrona
- granat
- melon
- cebula
- siemię
- lniane
- pomarańcze
- ogórek
- ziarna sezamu
- soczewica
- brzoskwinie
- nasiona słonecznika
- fasola czerwona
- zielony groszek
- wiśnia
- ananas
- jabłko
- mango
- masło orzechowe
- kukurydza
- orzechy pistacjowe